Snorkalaset fortsätter...

Idag har bara varit en tråkdag när vi har ätit rester.

Prinsessan fick gröt med aprikos till frukost och kycklinggrytan från igår både till lunch och middag. Båda gångerna med couscous. Svårt att vara fantasirik när snoret rinner på oss båda...

Imorgon skall prinsen och hans mamma komma och hälsa på. Jag har planerat mat som funkar för oss alla fyra...


Kyckling med palsternacka och dragon





Till middag idag fick prinsessans föräldrar isterband med dillstuvad potatis. Prinsessan fick dillstuvad potatis hon också. Jag lade i saltet till oss efter jag lagt upp på hennes tallrik. Hon fick vara utan isterband dock. Istället fick hon en kycklingröra.

Kyckling
Vatten
palsternacka
dragon
Imat/grädde
(ruccola)


Jag hade en muffins med kokt kyckling färdig i frysen så jag började med att skala och dela en palsternacka. Den fick koka sig mjuk i vatten som precis täckte i tio minuter. Sen öste jag i kycklingen och torkad dragon. Det fick koka ihop sig ytterligare några minuter tills kycklingen var helt tinad.
Sen mixade jag det med kokvattnet kvar och lite Imat. Vi stora människor åt ruccola så några såna strån fick mixas med i kastrullen också. Det luktade underbart av all dragon och prinsessan gillade det också.
 Till efterätt fick hon torkad blötlagd fikon.


Snorkalas

Vi är båda superförkylda. Men vi reagerar på samma sätt. Vi äter så himla mycket. Men bara massa skräp eftersom vi inte orkar göra nåt vettigt.

Igår så blev det gröt med köpt päronpuré på morgonen. Vi var hemma hos farmor och då kan man ju festa till det... :) Till lunch blev det en köpt burk med nån kyckling, pasta och majs. Prinsessan gillar ju mammas variant men den köpta varianten gick inte ner alls (mamma blå av stolthet). Sen försökte vi med köpt youghurt med banan och päron. Den dissades också av oss alla... Den innehöll hela 20% (!) youghurt. Mesta ingrediens var vatten... Kanske smartare och billigare att köpa vanlig youghurt och blanda i lite banan. Donnan åt istället en alldeles vanlig banan tillsammans med farfar.

Till middag så blev det en nötkött, pasta och majs. Ni vet, den största favoriten, alla kategorier... Men hon var hungrig och fortsatte hugga efter skeden. Köpt puré med persika slank också ner utan att huggandet avtog. Så då blev det sista äppelkrämen men donnan var ändå inte nöjd. Men efter en halv banan sa mamma stopp.

Fast en amning slank ner efter cirka en timme... Och ingenting kom upp.

Idag har vi bara ätit gröt och sen nån gammal fisk och broccoli som låg och skräpade i frysen. Jag skall iväg och byta barnmatstankar på öppna förskolan ikväll. Så jag har förberett kikärtor, fikon och aprikoser. Nu skall det skrytas!

Om snoret slutar rinna tills dess...

Äppelkräm med smak av kanel

Idag är en sån där superduper najs slappedag här hemma. Vi vaknade allihopa vid nio och ammade och mös i sängen. Sen segade vi oss upp. Vi vuxna åt massor med rostat bröd med onyttiga pålägg (bla min nykomponerade hallonvanilj-marmelad) och drack litervis med te. Prinsessan fick gröt som vanligt men festade till med en tärning katrinplommon. Hon åt upp allt så vi hoppas att resultatet dröjer tills hon skall barnvaktas av farmor och farfar ikväll...
Sen kröp vi alla tre tillbaka till sängen och sov en timme till. Myspys.

Efter lite lek var det dags för lunch. Det blev den goda kycklinggrytan från igår, fast idag med couscous för det går så snabbt. Vi tar mellan en och två msk couscous och drygt lika mycket kokande vatten. Sen kör vi en halv minut i micron, fast jag vet att det inte står så på paketet men det känns som värmen försvinner för snabbt ur två msk vatten i en plastskål... Sen på med grytan och nån halv minut till.

Prinsessan njöt lika mycket av grytan idag men då päronen är slut och jag har lite dåligt samvete för hennes enformiga efterrätter gjorde jag äppelkräm till efterrätt.

Äpple
Vatten
Citronsaft
Kanel
Potatismjöl



Först kokade jag upp lite vatten i en kastrull. I med ett skalat och rivet äpple. Lite citronsaft för färgens skull. Vill ju inte att äpplet skall bli tråkigt brunt. Det fick koka mjukt tillsammans med lite malen kanel. Det tog kanske två minuter. Sen blandade jag lite potatismjöl med vatten och hällde i det i krämen. Tog bort kastrullen från värmen innan det dock. Sen fick det koka upp igen. Men bara till första bubblan. Jag har aldrig förstått vad som händer annars men så står det på paketet och då gör vi så. Då äpplet var ganska stort blev det två efterrätter. Den andra omgången kommer serveras kall ikväll.

Prinsessan ÄLSKADE det! Hon högg efter skeden...


Kycklinggryta med soltorkade tomater, majs och basilika + potatismos

Undrar vad jag skall skriva när ingredienserna blir fler än vad som ryms i titeln? :)

Igår var en ganska slapp dag. Det började med amning som vanligt. Sen vart det gröt med lite osaltat smör i. Antagligen ett päron efteråt men skall jag vara ärlig kommer jag inte riktigt ihåg... Till lunch kyckling och pasta ur frysen med banan till efterrätt. Kycklingen är fortfarande den absoluta favoriten just nu. Prinsessan säger mmmm hela tiden och sen hugger hon efter skeden. Till och med hennes pappa gillar den...

Men sen fick jag äntligen tummen ur och lagade nåt gott till middag. Så här kommer det receptet.


Kyckling (denna gång färsk lårbröstfilé)
Vatten
Soltorkade tomater
Majs (fryst)
Basilika (fryst)
Imat/grädde



Först delade jag upp kycklingen i lite mindre bitar eftersom det behövde gå snabbt. Jag kokade den med vatten som precis täckte kycklingen och en sönderklippt soltorkad tomat. Efter ungefär tio minuter tillsatte jag fryst majs. Den är bättre att använda en konserverad då den ur burk ofta är sötad. När det var varmt så hade jag i fryst basilika och Imat. Sen mixade jag den lite snabbt. Du känner ju ditt barn bäst men tänk på majsen lite extra. Skalet kan vara lite klurigt för en tandlös mun...

Till denna underbara rätt serverades potatismos.

Potatis
Vatten
Imat
Osaltat smör


Koka potatisen i småbitar om det skall gå snabbt. Häll bort vattnet. Mosa med en gaffel tillsammans med Imat, mjölk eller grädde och lite smör.

Prinsessan tyckte det var superdupergott.




Till efterrätt blev det en köpt puré från Hipps. Ekologisk men persika och nåt mer... Sådär tyckte både donnan och hennes mamma.


Gömda bilder

Kollade igenom vårt bildarkiv och hittade några fler som bra illustrerar vissa inlägg. Så de är härmed inlagda i dessa inlägg. Så nu har du en bra anledning att kolla igenom alla inlägg en gång till...

Linser och morötter - nu med bilder

Efter förfrågan från mitt största fan så har vi nu valt att också skryta med bilder. Men då maten fortfarande ser trist ut så blir det bilder på prinsessan när hon njuter av maten... För det är åtminstone inte trist... :)




Här käkas det röda linser och morötter. Det är godare än vad det ser ut att vara på bilden...

Röda linser
Morötter
Vatten
Olja (av god kvalité)
Saltfri buljong


Koka de röda linserna i lite vatten tills de är ganska mjuka. Ungefär tio minuter. Under tiden så river jag morötter som jag sen hivar ner i kokvattnet med linserna. Allt får koka ytterligare tio minuter. Lite buljong kan blandas ner nu också. När det är mjukt och mysigt så blandar jag i lite persilja och olja. Det här brukar jag inte behöva mixa om morötterna är finrivna.

Snabbt, vegetariskt, ekologiskt och billigt. Å gott! Mamma smakar gärna.

Fortsätter rensa ur frysen och bortbjuden på middag

Prinsessan fortsätter äta ur frysen. Hennes föräldrar är latmaskar som bara åker omkring och gör en massa saker med henne utan att bry sig om att laga näringsriktig mat åt henne... :)
I förrgår var hon på förfest på StudentSkiWeek. Hon åt middag innan så det blev bara lite gurka och päron från deras tacomiddag. Middagen hemma var som vanligt ur frysen...

Igår var vi bortbjuden på kvällen. Vi stora människor fick jättegod mat och till den lilla människan och hennes kompis fanns det hemmagjord jordgubbskräm. Men vår lilla primadonna dissade den totalt och valde att mumsa päron som vanligt istället...

Lovar att bli lite mer spännande till helgen. Just nu går vi på förkylningshalvfart här hemma. Plus att jag är lite bakis... ;)

Plommonmos, aprikosmos eller varför inte fikonmos?

Prinsessan sover fortfarande och på mornarna är hon precis som sin mamma. Hon kan vakna alldeles för tidigt om det inte är tyst i huset. På kvällarna kan ljudvolymen vara vilken som helst utan att det påverkar henne men på morgonen får jag vara tyst som en mus.

Kom på att jag nog inte har beskrivit hur jag gör de små tärningarna till gröten. Eller så har jag det men det finns inget inlägg som heter så. Hur skall vi då hitta igen det?

Katrinplommon
Torkade aprikoser
Torkade fikon
Vatten



Välj någon av sorterna eller blanda dem hej vilt. Blötlägg ett par timmar och koka sen eller koka direkt på superlåg värme i någon timme. Häll på vatten så att det precis täcker och fyll på under resans gång. Jag brukar bara låta en liten kastrull stå på ettan en två timmar.
När det är mjukt och mosigt så mixas det (om det nu behövs). Sen lägger jag det i istärningslådor och fryser in. Det kan vara lite trixigt att få ut tärningarna när de frusit och lägga över i en fryspåse. De är liksom inte stenhårda om du inte har ganska mycket vatten i. Men när jag snabbt spolade av undersidan med kokhett vatten så lossnade tom katrinplommonstärningarna snällt.

Jag har aldrig testat fikon men tänkte göra det idag. Se till att använda de mörka aprikoserna för de är osvavlade och faktiskt mycket godare. Katrinplommon finns också att få tag på ekologiska. Både osvavlade aprikoser och torkade fikon finns i Saltås sortiment ekologiska. Finns på Coop/Konsum. Ekologiska katrinplommon har jag bara hittat hittills på hälskokost.

Självklart kan dessa puréer också mumsas på separat och behöver inte serveras till gröt. Då kanske vattenmängden kan ökas något.

Idag skall vi fortsätta äta ur frysen till lunch, men jag hoppas det blir nåt kul till middag. Funderar på majs-tomat-basilika-kyckling nåt... Vi får se vad orken säger i eftermiddag...

Skall försöka börja lägga ut bilder på bloggen. Men det är svårt att få maten att se nåt kul ut. Det är liksom oftast bara en sörja... ;)

Äta ur frysen...

Jag tycker det är så himla roligt att laga mat till prinsessan att jag helst skulle vilja göra det varje dag. Men det går ju inte eftersom det varje gång jag lagar mat hamnar åtminstone tre portioner till i frysen.

Som tur var har det varit fullt ös medvetslös de senaste dagarna så frysen har varit räddningen.

Igår började vi med amning och sen gröt. Gröten är så himla god speciellt när jag har en tärning plommonmos i så nu är vi uppe i nästan 2 msk havregryn till att börja med. Kan hända att det är den kallpressad rapsoljan som faller damen i smaken också.
Efter gröten så for vi direkt till öppna förskolan. Där sjöng vi och stojade så när det var dags för lunch så slank söndagens lyckade pastagryta ner på direkten. Avocadon gick trögare men det fick jag ju svar på sen när jag smakade min halva. Den var rysligt omogen...
Prinsessan sov en stund på öppna förskolan i kuddhavet och när hon vaknade fick hon lite köpt äpple/blåbärspure för att få upp blodsockret efter tuppluren.
På kvällen vankades det Pasta med broccoli och basilika ur frysen då vi åt middag hos vänner. Till efterrätt blev det banan. Prinsessan fick också smaka sitt första smörgåsrån. Hon lekte mest med det...

Idag så gjorde jag direkt gröt på 2 msk havregryn och donnan satte i sig allt. Plus en tärning plommon och lite rapsolja. Fast hon ammat rejält bara någon timme innan. Till lunch så blev det pasta med broccoli och basilika. Lika gott som alltid och hon fick resten av prinsens banan till efterrätt.  Det vart en liten amning också. Dock från sin egen mamma och inte prinsens... :)
När vi kom hem igen så var det ett tag till middag så jag bjöd på ett päron. Oj, vilken fest det blev! Jag var tvungen att hämta ett till som åtminstone till hälften försvann.
Maten dröjde lite när prinsessans hunger slog till så det fick bli två majskrokar till förrätt. Varmrätten blev makaronigrytan och till efterrätt en halv burk köpt äpple/blåbär.

När jag sen försökte amma så var prinsessan för trött så hon ville gå och lägga sig utan amning. Det är första gången så vi får se hur det går. Kul för pappa då mamma skall bort om en halvtimme... ;)

Hoummus för små människor

Prinsessan njöt av kikärtor och PP till lunch. Det fick gå snabbt för vi skulle på dop sen.

Kikärtorna gör jag som följer.

Kikärtor
Vatten
(Oliv)Olja



Först blötlägger jag och kokar kikärtorna enligt förpackningen. Dvs. blötlägg en natt och sen koka i 45 minuter till en timme. För att göra de extra magvänliga så kokar jag dem först i tio minuter och byter sen ut kokvattnet och kokar resten.
När de är färdigkokade och mjuka så mixar jag dem med lite av kokvattnet.
Efter hand vill jag att kikärtsröran skall bli mer och mer lik min hoummus vilket innebär att små små delar av följande skall slinka i.

Persilja
Paprikakrydda
Vitlök
Spiskummin
(Chilipulver)
Citronsaft
Sesamfrön

(Salt och peppar)



Prinsessan gillar att bara smaska på kokta kikärter också. De är ju ganska neutrala i smaken.

Avocadons lov




Tro nu inte att vi har övergett päronet till förmån för avocadon. Nej, nej, prinsessan åt två päron igår men det kan jag ju inte fortsätta hålla på och tjata om. :) Istället vill jag tipsa om den underbara frukten/grönsaken avocado. Rik på nyttiga fetter, bra förpackat och naturligt vänlig konsistens för små människor. Prinsessan älskar avocado. Det gör i för sig hennes mamma också så...

Igår var en latedag. Prinsessan var lite krasslig och vi var väl heller inte några partynissar så det blev slött med maten. Donnan startade upp dagen med amning som vanligt. Hon verkade hungrig så frukosten serverades redan vid nio. Det blev, hör och häpna, havregrynsgröt. Jag hade i lite ekologisk kallpressad rapsolja som jag äntligen hittat och köpt hem igen. När hon satt i sig hela sin portion och gapade efter mer så blev det ett päron som vanligt.
Lunch blev en lite hastigt påkommen historia då vi hade fullt upp men prinsessan blev störthungrig. Hon är som sin mor och äter rejält när hon är sjuker. Som tur hade vi en burk med Hipps pasta med broccoli hemma (ekologisk). Jag värmde på halva burken som vanligt men hon satte i sig nästan hela. Med ett päron till efterrätt...
Då hon sov dåligt igår fick det bli amning och en rejäl eftermiddagsfika istället. En hel burk med äpple, jordgubb och blåbärs pure ifrån Hipp (ekologisk). Och inga utslag av jordgubbarna som tidigare!
Vi hade farmor och farfar över då prinsessan fyllde halvår igår. Vi åt honung och vitlökskyckling i lergryta med quinoa. Prinsessan fick en fryst (tinad) tropisk kycklinggryta med quinoa. Till förrätt satte hon i sig en hel halva avocado. Bara dela den och ge henne små bitar med sked.
Nu kommer dagens husmoderstips så spetsa öronen... Om ni skall spara halva avocadon till senare så låt kärnan sitta kvar i en halva. Sätt plastfolie på den och lägg den i kylskåpet. Den blir mindre brun och trist om man låter kärnan sitta kvar nämligen.
Prinsessan avslutade kvällen med amning vid sex. Då var det också läggning för en trött men antagligen ganska mätt liten tjej.

Idag skall vi på dop så vi får se vad matsäcken har att erbjuda små människor idag. :)

Biff stroganoff

Har lovat att lägga ut mitt berömda recept på biff stroganoff en längre tid nu... Kanske dags att få tummen ur...


Soltorkad tomat eller tomatpuré
Morot
Vatten
Saltfri buljong
Biff/nötkött
Paprikapulver
Fett av bra kvalité
Imat/grädde


Jag hade en muffinsform med redan kokat och hackat kött så jag började med att skala och skiva moroten. Sen fick den koka i lite vatten och buljong tillsammans med en soltorkad tomat. Hade säkert funkat med tomatkross också. Tomatpurén skippade jag då den innehöll salt. När moroten och tomaten kokat ihop sig i sådär 10-20 minuter så hade jag i "muffinsen" med köttet. Jag smaksatte lite med paprikapulver också.
Jag har inte haft i något vitt såsom Imat/grädde men jag är säker på att det är gott också. När allt var varmt och gott så mixade jag till det bara lite med handmixern.

Prinsessan älskade det!

Nu vill jag förklara varför jag använder mig av kryddor i mina recept till min lilla donna. Jag vet att hon inte bryr sig eller behöver kryddor. Att vissa kryddor tom kan vara farliga för det lilla livet. Men jag vill att hon så snart som möjligt skall kunna äta samma mat som oss i största möjliga mån. Jag när en dröm att slippa laga speciell barnmat till henne i framtiden. Att hon skall bli en unge som väljer bort makaroner och köttbullar till förmån för nya spännande smaker. Och då blir det så fel om jag skall leda in henne på smakvägen till nolltolerans istället för att introducera de smaker som finns i vår mat. Men ni skall veta att när jag skriver paprika eller currypulver eller vad det nu är. Då är det så att jag i princip första gången bara tänkt på den kryddan när jag lagade maten. Andra gången visade jag kanske kryddburken för kastrullen och tredje gången tog jag av locket.... Kanske inte så extremt, men samtidigt som det är viktigt att prinsessan vänjer sig vid de smakerna så skall ju hon också få smaka hur god morot är i sin oförstörda naturella form...  :)

Mycket att tänka på minsann. Men oftast himla himla roligt.

Majskrokar!

Denna fantastiska uppfinning! Istället för kexen/rånen som ges i tid och otid kan man få lite omväxling. För att inte tala om deras fantastiska greppvänlighet!

Majskrokar består av enbart majs. Ingenting annat.

Titta bara till dem på deras egna hemsida.




Ingen dag som går till historien

Tur att det i alla råd står att barnet njuter av att äta samma mat dag ut och dag in. För det är vad prinsessan får göra när mamsen är trött och sliten.

Idag har menyn sett ut som följer.

Först ammade lilla hjärtat som vanligt när hon vaknade. Några timmar senare var det dags för den evinnerliga havregrynsgröten med en tärning plommonmos i för maggens skull. Efter gröten delade prinsessan och jag på en banan. Lunchen intogs på favoriten Svenssons kafé och bestod av en muffin med PP och tre tärningar fläskkotlett. Prinsessan har ingen matdag idag så några otroliga mängder slank inte ner. Vår dotter verkar nämligen köra någonslags varannan dag äter jag och varannan dag inte...
Efter babysimmet så ammade hon igen och på after worken på olearys serverades en otroligt god gryta på burk. Ekologisk morot/majs/nötkötts-gryta. Som vanligt tyckte mamma den luktade äckligt och donnan att den var helt ok.
Väl hemma igen ammade hon igen.

Ingen matdag att skryta om med andra ord. Framförallt inte ett enda päron så långt ögat kunde nå...

Idag besökte vi en eventuell framtida förskola för prinsessan. Den är med waldorfinriktning och följdaktligen serveras bara vegetarisk mat där. Vi får se hur det blir... meningarna är delade här hemma och inte bara om maten.h

Exotisk kycklinggryta

Idag så blev det kycklingpremiär för prinsessan. Hon tyckte väl att det var sådär...

Men så här gjorde jag i alla fall.


Kyckling
Vatten
Ingefära i bit
Äpple
Banan
Dragon
Currypulver
Grädde/Imat
Ytterligare fett av bra kvalité



Först kokade jag kyckling i vatten som precis täckte. Jag valde att använda färsk kyckling i strimlor, för det var billigare än att köpa kycklingfiléer och det skall ju ändå mixas... En bit färsk ingefära fick koka med också. Fryst kyckling är inte 100% kyckling utan kan innehålla ganska mycket trista tillsatser för att inte tala om lite salt...
Efter kanske tio minuter lade jag ner ett skivat skalat äpple. När det kokat mjukt fem minuter senare så ansåg jag det klart. Jag smaksatte det med lite dragon och lite lite lite currypulver.
I med det i en matberedare efter att ingefärabiten plockats ut. En banan fick också åka med. Mixade till mindre bitar och spädde med Imaten till en bra konsistens. Jag gillar när den är ganska rinnig för pastan, potatisen, riset är ofta ganska stabbigt.

Jag hade ingen fryst mango hemma annars hade nog det fått åka med istället för äpplet eller bananen. Hade också tänkt ha i fryst majs men det glömde jag. Bättre lycka nästa gång.

Prinsessan fick denna smakliga spis med kokt potatis och till efterrätt fick hon sitt gamla vanliga päron. Att hon aldrig tröttnar? Hon fick faktiskt ett till efterrätt efter lunchen också... Huvudrätt var då linser och morötter. Till frukost blev det havregrynsgröt (hör och häpna) med smör i. Ingen frukt eller bär i för att inte skämma bort det lilla livet. Men såklart ett päron efteråt... :) Tur att ganska mycket hamnar på golvet för annars hade hon snart sett ut som ett päron...
Köpte förresten ett lass till med mjuka mysiga päron till henne idag... Päron är ju bra för farten på magen också.

Vad jag gjorde med resten av kycklingen? Som vanligt. Kokade i precis så mycket vatten att det täckte i 10-20 minuter. Mixade med kokvattnet och la i muffinsformar. De står i frysen just nu.

Kom ihåg att kyckling och gris inte innehåller lika mycket järn som nötkött så nötkött är det bästa valet för småfisarnas järnbehov.

Burkmatens lov...

Det var något som ni aldrig trodde ni skulle få se mig skriva va?

Det är inte så att jag svängt och plötsligt bara ger prinsessan burkmat. Men jag tycker att det är fantastiskt att den alltid finns där. För de föräldrar som inte kan eller orkar laga egen mat till sina barn. För de barn som är så kräsna att det bara är burkmat som duger. Eller helt enkelt för mig själv, när jag kommer på att jag vill käka kebab och kanske tycker att kebab inte är dagens bästa barnmat....

Däremot står jag fast vid att den ibland luktar kattmat men det tycker jag att andra färdiga grejer på burk också luktar. Jag skulle själv ha väldigt svårt att äta köttfärssås på burk tex...

Det är dock helt underbart vilken rensning som pågått i burkmaten och att alla dåliga tillsatser är borttagna. Det är så "ren" mat som jag önskar att vi stora människor också kunde få äta utan att ruinera sig.

Så fritt fram för all burkmat och inget dåligt samvete om du som förälder ger det till ditt barn vareviga dag. Den enda som lider av det är plånboken.

Sen kan man ju som jag tycka det är kul att laga mat både till mig själv och till andra... :)

Fläskkotlett

Nu när prinsessan börjar käka kött så får det bli det morsan och farsan äter till middag oftast. Men hon är ju inte den som sätter i sig en hel fläskkotlett själv så resterna får frysas in.
Hur som helst så gjorde jag så här.


Fläskkotlett
Vatten



Lägg fläskkotletten i en liten kastrull. Häll på vatten precis så det täcker köttet. Låt koka under lock tills den är mjuk och go. Kanske 20 minuter? De sista tio minutrarna lät jag lite palsternacka och potatis i bitar koka med. Sen var det bara att mosa dem och blanda med sönderklippt kött till middag den kvällen. Glöm inte det viktiga extra fettet!

Det som blev över av fläskkotletten använda jag till att göra mixat kött att frysa in i istärningslådor. Jag tog bort allt fett och senor. Sen mixade jag det tillsammans med lite av buljongen från koket. Sen var det bara att hälla i istärningsfacken. Nästa dag fick de flytta över till en påse.

Enkelt men ack så praktiskt när maten snabbt skall komma på bordet eller vi skall bort.

Potatis och Palsternacka med små gröna ärter

Igår hade prinsessan en medioker matdag. Hon började storstilat på morgonen med havregrynsgröt och aprikos. Till lunch som hon åt hos sin älskade farmor så fick hon BB-pastan från gårdagen. Men sen var fantasin slut. Plus att hennes tråkiga föräldrar ville käka kebab på kvällen utan att fara hem emellan. Så prinsessan fick Hipps ekologiska lasagne att äta till middag. Förutom att hennes mor höll på att kräkas av lukten verkade den uppskattad. Till efterrätt blev det också köpemat. Äpple med blåbär som lade sig som en extra färgnyans utanpå den redan röda clownmunnen... :)

Men idag började vi på nya kula. Samma gamla havregrynsgröt med aprikos till frukosten men lunchen blev roligare. I för sig från frysen, men ändå.
Jag hade PP med ärter i frysen i muffinsform och mixad fläskkotlett i istärningsform som fick gå ihop och bli en smaskig lunch. Prinsessan diggade det stenhårt även om bananen som hon fick i bitar väl blev lite mer uppskattad...
Så här gjorde jag åtminstone PP med ärter.


Potatis
Palsternacka
Frysta gröna ärter
Vitlöksklyfta i tesil
Persilja
Buljong



Jag skalade och delade potatis och palsternacka i mindre delar. Skalade en vitlöksklyfta och lade det i en tesil. På så sätt får prinsessa vänja sig vid smaken men utan att det blir för mycket eller ojämnt. Kokade allt mjukt i lite vatten med saltfri buljong. På slutet fick frysta ärter också vara med och bada varmt.
På grund av ärterna kunde jag inte bara mosa ihop det utan jag fick mixa lite med handmixern. Blandade i lite fryst persilja på slutet också. Det extra fina i kråksången är att både palsternacka och potatis är ekologiska. Det gillar vi.
När det var mixat och klart lade jag muffinsformar av papper i en sån där plåt med muffinsformshål. Går säkert lika bra med vanlig plåt eller bricka. Klickade i röran, ungefär en dl i varje, täckte med folie och frös in. Nästa dag fick alla små gröna muffinsarna samsas i en och samma plastpåse. De är perfekta att ta fram när fantasin och orken tryter. Bara skala av muffinspappret och köra i micron. Glöm inte det viktiga extra fettet av bra kvalité!

En variant för stora människor görs på liknande sätt med palsternacka, potatis och purjolök som får koka ihop med vitlök i hönsbuljong. Sen mosas det ihop, reds av med nåt vitt, imat eller creme fraiche. Till serveringen strösslas persilja och knaperstekta baconbitar på. En av mina egna favoriter! Kommer säkert bli prinsessans också så fort hon blir lite större.

Kattmat?

Jag gillar den köpta barnmaten av en anledning. Burkarna erbjuder en enastående bra förvaring för min egna hemlagade barnmat. Nästan som om de var gjorda för det... :) Om jag bara fyller de till 2/3 kan jag tom frysa in dem.

Men där tycker jag användbarheten av barnmatsburkarna tar slut. Maten luktar kattmat och ser ut som hundmat. De har puréat maten till oekännlighet men skryter ändå med att det är penne pasta i burken... Förresten så finns det en till anledning som jag ser att köpa burkmat är att det är ett sätt att få tag på ekologiskt kött till ungen utan att ruinera sig...

Priset sen skall vi inte ens börja prata om...

Lovsång till att kunna ge päronet i klyftor

Favoriten till efterrätt är just nu ett mjukt päron. Vi har köpt ganska små så prinsessan sätter i sig ett helt till efterrätt. Då hamnar i för sig en hel del på golvet, bröstet och hakan men vi tror ändå att en hel del landar i magen.

Vi skär det i fyra klyftor som prinsessan sen själv kan gripa efter och hålla i medans hon girigt hugger efter den. Trots sin avsaknad av tänder så gör hon processen kort med päronet. Ibland blir hon för ivrig och då är det skönt när mamma eller pappa hjälper till att hålla. Hon biter av en ganska stor bit som hon sen idisslar så saften sprutar nerför hakan. Om någon bit undkommer massakern så spottas den lydigt ut.

Här kan det passa att informera om att prinsessan inte har fått speciellt mycket puréer i sina dagar. Vi tyckte helt enkelt att det var onödigt när hon så duktigt idisslade maten trots att hon inte har några tänder. Visst mixar eller mosar vi maten men lite mjuka bitar finns det alltid. Eller som i fallet med det mjuka päronet, där hon helt och hållet får mosa den i munnen.

För oss har den här metoden fungerat jättebra, men det är självklart precis som med allting annat upp till vilken personlighet ens barn har. Men nu är jag jättetacksam för att vi inte lyssnade på alla goda råd utan körde på magkänslan. Prinsessan kan äta från vår tallrik när vi är ute och det är mycket lättare att laga mat till henne hemma också. Jag bara har en liten kastrull stående på spisen där valda delar av vår middag släpps ner och får koka ihop.

Och nej, prinsessan har inte haft några problem med magen eller satt i halsen mer än andra barn. Hon är jätteduktig på att spotta ut de bitar som är för stora för att svälja.

Quinoa med lax och avocado

Vi stora människor testade quinoa för första gången igår kväll. Det var supergott så idag fick prinsessan testa till lunch. Vi skulle iväg till öppna förskolan och vara där hela dagen så det fick bli lådlunch till oss båda.


Quinoa
Lax
Saft från citron
Olivolja
Linfröolja
Avocado
Gurkstavar



Först kokade jag quinoa enligt receptet. När den kokat klart så blandade jag i lite citronsaft och olivolja. Detta gjorde jag redan igår kväll så som vanligt fick prinsessan mest rester till mat... :)
Idag så tog jag fram en portionsbit lax. Den var helt fryst så den fick samsas med lite vatten i en form och så körde jag den ett par minuter i micron. När den var klar så fick det mesta gå i min lunchlåda där samma quinoa fast med lite citronpeppar redan väntade.
Jag delade resten av laxen (ungefär en fjärdedel) och la ner i prinsessans matlåda. Några droppar linfröolja för att spä på Omega 3 halten slank också ner. Några gurkstavar från innanmätet av gurkan lades i en separat liten låda för att ätas vid sidan av.

Vid serveringen så skar jag upp avocadon och lät hälften av den gegga till prinsessans mat. Jag värmde också hennes låda något.
Prinsessan älskade denna nya rätt. Det var tur för jag hade nämligen inte med någon plan b... :)
Quinoa hade verkligen en perfekt konsistens för att passa små människors tandlösa munnar. Dock finns det precis som med couscous den trista bieffekten att det blir ganska smuligt på golvet... Men det får det ju vara värt när quinoa nu är så späckat med nyttigheter trots att det är så lätt att laga till.

I min låda la jag ockå ner gurka, tomater och lite cashewnötter. Jag gillade också det skarpt!

Detta kommer lagas igen.

Broccoli och pasta med smak av basilika

Idag åt pappa och mamma wok med massor av broccoli i. Jag hade fått tag på jättefin ekologisk färsk broccoli så prinsessan fick mest stam. Hennes mat mixas ju ändå så det gör ju ingen skillnad.


Broccoli
Buljong utan salt
Pasta
Fryst basilika
Imat eller grädde
Olivolja


Först delade jag och sköljde broccolin. Sen kokade jag den i så mycket vatten att broccolin precis var täckt. Efter cirka fem minuter tillsatte jag pasta. Denna gång valde jag risini. Det är pasta som ser ut som ris. När den kokat klart efter åtta minuter hade jag i lite buljongpulver, imat, basilika och olivolja. Mixade det till en ganska jämn massa, dock ingen pure.

Prinsessan älskade det.

Havregrynsgröt

Prinsessan äter inte köpegröt. Jag vet att all världens BVC tanter just nu reste ragg och fick något nervöst i blicken men det är i slutändan vårt val. Istället äter hon havregrynsgröt eller annan gröt. Men oftast blir det havregrynsgröt för det gillar hon så mycket.


Havregryn, 1 msk
Vatten, 3 msk

Olja
Bär eller frukt


Jag har kört havregrynen en snabbis i mixern. De är inte helt sönderkörda men inte riktigt lika grova som direkt ur påsen. Jag kör ungefär halva påsen åt gången och förvarar hennes gryn i en fin burk med hennes namn på.

En normalportion för prinsessan är ungefär en matsked gryn men ibland kan det krävas en och en halv eller till och med två. Det beror på tillfälle och tillbehör.

Jag blandar ihop allt i en skål som jag kör i micron i en halv minut eller till bra konsistens. Det superba med små människors plastskedar är att de går att köra i micron... :)

Sen brukar jag tillsätta lite olja (kallpressad rapsolja, tex.) och kanske någon frukt, bär eller mos.


Gröt bygger denna kropp.

Välkommen!

Meningen med den här bloggen är inte att berätta alla små detaljer om mitt liv. Om och i så fall när jag gått på toa eller vad jag tycker om fenomenet med de nya reflexerna. Inte heller tänker jag berätta vad jag åt till middag.

Eller jo, där kan jag faktiskt inte lova att hålla tyst. Ibland kommer det nog att finnas med information om vad just jag åt till middag. Men bara som en komplettering till något så mycket viktigare. Nämligen vad vår lilla människa hemma åt till middag, eller till lunch, eller varför inte frukost?!

Vår dotter är snart ett halvår. Jag kan börja räkna hennes liv i år och inte längre i månader på söndag. Med detta följer också ett visst födoämnesintag som inte härstammar från mina mjölkkörtlar. När vi träffar andra små människor så är jag säker på att min prinsessa skryter om vilken mat hon äter/kladdar med hemma.

Så nu tänker hennes mamma göra detsamma.

RSS 2.0