Leverpastej träsket fortsätter...

Kokt potatis, ekologisk leverpastej och lite kallpressad rapsolja är vad prinsessan lever på nu för tiden. Fantasin och orken är slut. Det mest spännande är om hon skall få morot eller palsternacka till... :)

Men jag vart så glad och peppad av era kommentarer att jag kom igång med ett inlägg. Men det byggde på en skitfin bild och det var blogg.se inte med på just nu. Men jag lovar att göra ett nytt försök lördag morgon. För som ni alla vet har jag ingen dator på fredag och lördag kvällar. Då syr jag istället.

Det är förresten min nästa plan. Då jag sköter den här bloggen så exemplariskt så skall jag starta en till... ;) En där jag lägger in bilder på allt fint jag syr. Har ikväll sytt en långärmad tröja till prinsessan. Den är typ gröngul med mussepigg huvuden på... Av det tyg som blev kvar sydde jag en "buff" liknande grej att värma den lilla halsen nu när allt skall tittas på och huvudet sträcks i vagnen...

Så ni ser. Nu snackar jag inte mat utan gör reklam för en blogg jag inte ens skapat än. Men på lördag om prinsessan leker själv så skall ni få se!


Förtroendesvacka

Just nu är jag inne i en förtroendesvacka för min egen förmåga. Jag har varken lust, ork eller självförtroende att röra ihop nån egen mat till prinsessan. Istället blir det burkar och leverpastejluncher. Jag hoppas att jag snart skall se ljuset i tunneln och återvända till er min flock...

Vi hörs!

Latmajas leverpastej lunch

Long time - no seeing... Sorry för detta. Sambon har lagt beslag på datorn under VM-veckan pga jobbet. Men nu är vi tillbaka. Och oroa er förresten inte. Vi har haft matredovisning de senaste fyra dagarna för vårt besök på dietistmottagningen så jag kan redovisa allt som prinsessan ätit ner till minsta teskeden!

Men idag har vi haft en ganska lugn dag.

Vi började med amning vid halv åtta. Sen for vi direkt till hälsocentralen eftersom jag skulle ta några blodprover. Jag skulle vara fastande så det fick prinsessan vara också. Annars brukar vi ju äta frukost vid nio men nu åt vi det först när vi kom hem vid tio. Men då blev det mumsig havregrynsgröt med rapsolja i. Efteråt serverades ett halvt päron i klyftor. Allt slank ner och prinsessan kunde sen mätt och belåten leka på golvet.

Efter en gemensam lur så intogs lunch vid ett. Då vi hade sovit så länge var vi båda ganska trötta och hungriga så jag tog mig lite rester från igår och prinsessan fick testa på leverpastej... Jag har läst i någon sån där bok om barnmat att leverpastej det kunde man mosa med potatis och ge till barn. Jag läste igenom innehållsförteckningen på vår mellanmagra leverpastej ifrån Scan som stod hemma i kylskåpet. Den innehöll ju salt men inte så mycket konstgjort tjafs.

Potatis
Palsternacka
Osaltat smör
Leverpastej


Så jag kokade en liten potatis och 1/3 palsternacka till prinsessan. Delade de först i små små bitar så det skulle gå riktigt fort. När de var mjuka efter åtta minuter så mosade jag de med en gaffel tillsammans med lite osaltat smör. Sen hade jag i en rejäl kludd leverpastej.

Potatis är ingen favorit hos prinsessan men oj vad hon åt av det här. Allt slank ner. Till efterrätt hade jag gjort vår evinnerliga äpplekräm med kanel på ganska mycket vatten. Prinsessan leker ju mest med pipmuggen och fattar inte nappflaskan så jag försöker ge henne ganska "vattnig" mat.

Nu på eftermiddagen fortsatte slöheten så prinsessan fick fika på tunnbröd med osaltad smör i soffan medans mamma hennes chattade... Men hon klagade inte och det är ju ändå jag som får städa upp efter henne... :)

Vi har överlevt

För alla er som har suttit på stolskanten och varit oroliga framför datorskärmarna utan att kunnat företa er något annat så kan jag nu med stolthet säga att vi alla överlevt. Att prinsessan överlevde visste ni ju redan men hon överlevde även att ha smittat ner först sin mor och sedan sin far. Jag insjuknade klockan 9.45 på lördagen. Pappa blev sjuk på 00.31 söndagen.

Prinsessan slapp dock uppleva detta då hon tillbringade 24 lyckliga timmar utanför hemmet hos farmor och farfar. Hon var en jätteduktig tjej som inte försökte amma sin farmor en enda gång trots att hon utan förvarning blev av med sin amning på kväll och morgon. Den enda som grät av upplevelsen var hennes sjuka och ensamma mor...

Vi firade vår återförening idag med både smörgås (med smörkniv) och päron.





Självklart är smöret osaltat riktigt smör. Finns dock ej osaltat ekologiskt så jag fick göra ett svårt val där... Päronet är helt osaltat men också helt ekologiskt.. :)

Återkommer imorgon pigg och glad med vår återhämta magen kyckling soppa. MUMS för både stora och små.

Jag kan också göra slemkräm

Nu mår prinsessan bättre. Inget mer har kommit upp. Hon tröttnade på att bara amma som sjukvårdsrådgivningen sa så jag gjorde lite äppelkräm till henne.

Äpple är bra för oroliga magar och hon gillar ju krämen så det var ett säkert kort. Och mycket riktigt åt hon med god aptit. Trots att krämen bara smakade slem... Japp, jag gjorde slemkräm. Äpplet var från början smaklöst (fast det var ekologiskt) och jag kanske hade lite mycket potatismjöl i... Jag tyckte inte om krämen men donnan slukade med god aptit. Och allt har stannat kvar i hennes lilla mage också.

Så nu håller vi tummarna.

Förresten trodde den andra erfarna distriktan som vi fick prata med på sjukvårdsrådgivningen att det var köpegröten som blev för mäktig för hennes otränade mage. Så prinsessan som aldrig mått dåligt av nåt av allt det konstiga som vi proppat i henne spydde av det som BVC tjatat om sen första gången vi var där... HA! Tur att jag inte är en sån där som säger "vad var det jag sa".

För tydlighetens skull så har jag inga åsikter om alla som ger sina barn sån gröt och där barnen älskar det. Men min magkänsla att JAG inte ville ge MITT barn det har stämt. Sån gröt är inte för oss mesar... :)

...eller inte...

Vi var skeptiska mot köpegröt innan. Men vi hade ju fått det där provet så donnan fick testa.

Vi satt uppe och klura och kom inte i säng förräns efter tolv. Precis när vi skall somna så hör jag hur prinsessan hostar till i sin säng och liksom låter lite. Jag väcker då pappa genom att säga; jag tror hon kräks. När han går upp så ligger hon och snarkar i en stooor pöl av kräks.

Här hade det kunnat komma bilder men av hänsyn till att det är en blogg för matintresserade så håller vi tillbaka på dem.. :)

Hon hade kräk överallt och i sängen låg det överallt också. Om jag ogillade lukten innan av köpegröt så älskar jag den inte direkt nu... ;/

Vi bäddade om, tvättade rent och la oss igen. Prinsessan somnade direkt men kräktes en gång till. Så ny rengöring och ombyte. Sen sov vi hela natten.

Hon ammade vid sju som vanligt och sen sov vi till åtta. Hon verkade aphungrig så pappa gjorde iordning havregrynsgröt med banan i till henne. Hon högg efter skeden men gröten var ganska varm så hon fick leka med skeden medans den svalnade. Då fontänkräktes hon ur sig all bröstmjölk över hela köksbordet. Utan att sluta leka med skeden hmellan kaskaderna...

Vi skall till läkaren klockan ett och hon har fått amma lite till och ligger nu och vilar... Vi får se hur det går... Hennes allmäntillstånd är inte påverkat och hon har inte feber...

Men ingen mera köpegröt om vi säger så... :)

Slutet gott allting gott...

Prinsessan har haft en bra dag med pappa idag. Till lunch fick hon fisk med äggsås som fanns i frysen. Dock inte gjord av mig utan av en annan mamma på öppna förskolan. Vi hade en barnmatlagarträff en kväll för inte så länge sen. Alla lagade en rätt och sen delade vi på det. Jag har varit lite feg med att ge donnan ägg pga allergi men det tänkte ju inte pappa på... Men hon verkar ju ha överlevt både fisk och ägg så jag antar att det blev rätt i slutändan.

Till middag blev det spagetti och köttfärssås som inte verkar vara någon favorit. Hon fick gegga med det hur mycket hon ville men ändå slank bara lite ner.

Nu kommer vi till de stora nyheterna... På kvällen så tänkte jag att jag skulle testa djävulens avföda så hon fick en portion av en köpegröt som vi fått en provpåse av på posten. Bara lukten av den fick mig att göra välling som jag också ville hon skulle pröva. Hon har inte direkt diggat det innan. Nu fick hon det i pipmugg och det var väl ok men det rann så långsamt... Så över med det i nappflaska som ju inte direkt är prinsessans favorit. Hon tog en klunk och högg sen efter mina bröst. Så nu har jag välling över hela tröjan, för vi pröva ganska många klunkar. Sen gav jag henne gröten. Hon älskade den såklart. Men jag klarade knappt av varken lukt och konsistens så jag tror inte att det blir ett återkommande tema... Efter att hon ätit upp all gröt så fick hon lite mer välling. Hon drack en del men tröttnade sen.

Så ikväll har hon gått och lagt sig utan amning. Det är i för sig inte första gången men det är första gången som jag ersatt den med något annat. Mest för att hon åt så lite till middag.

Bild på kladdfia när hon äter kommer så småningom.h


En pappadag

Jag har precis ammat och skall nu ge mig av ut i den verkliga världen. Kvar i sängen och myser ligger prinsessan och hennes pappa. De skall spendera hela dagen själv. Det är inte första gången och jag vet att det kommer gå bra men...

Kontrollfanatikern i mig undrar vad donnan kommer få för käk idag... Det står en meny på kylskåpet vad som finns i frysen så pappa har bara att välja... De skall in och fika med boysen sen så då får vi väl se vad donnan får för smaskigt. Hon fick ju grädde på fettisdagen... :)

Berättar mer ikväll hur det har gått. Vad jga vet är att donnan kommer få sova precis hur länge hon vill för det vill pappa göra. Så här såg det ut när jag försökte väcka prinsessan vid halv tio i förrgår... Hon blev lite bitter faktiskt och försöker gömma sig under snutten... Trots radion på, mammas mys och lampan tänd... När blixten kom så langade hon upp snutten som skydd...


Kul att höra hur det går för er krämmakare där ute. Vad kul att din prins gillade bara mixat äpple med kanel. Det är ju faktiskt nyttigare med rå frukt... Vår mixer är så kass så jag tvivlar på att den nånsin skulle kunna göra så med ett äpple... :)

Ännu roligare att höra att kycklinggrytan gick hem. Den gillade ju inte riktigt jag men prinsessan gjorde ju det så... Det har nog med bananen att göra men vem bryr sig som sagt. Huvudsaken är att de gillar den. Testa kycklingen med majs och pasta också. Det fullkomligt älskar prinsessan. Nog inte beroende på kycklingen utan majsen... Kom ihåg bara att använda fryst majs! Den i burk har en massa socker och salt och blä...

Idag har vi ätit pastaskruvar

Idag har vi varit på språng hela dagen. Så det vart banan till förmiddagsfika hos en kompis efter morgongröten. Lunch åts på café tillsammans med prinsessans farbror som är på besök från Norge. Lunchen bestod av spagetti och köttfärssås och till efterrätt äppelkräm (eller som vissa andra säger; slemkräm). Prinsessan åt mest äppelkräm...

Middagen som avnjöts hemma hos farmor bestod av en köpt burk pasta med broccoli. Till efterrätt köpt tropisk puré och lite katrinplommonpuré. Märks att det inte är farmor som har bytt de senaste blöjorna... :)

När vi kom hem efter alla äventyr var det dags för mamma och pappa att äta. Då sällskapsåt prinsessan pastaskruvar. Det var både gott och lite klurigt...


Det lite roliga här är att på den hemsida/blogg som jag hittade som inspirerade mig till att ge prinsessan bitar så står det att hennes barn klarade av penne pasta första gången när hon var åtta månader. Nu vet jag att det inte är en tävling och att pastaskruvar och pennepasta absolut inte är samma sak men ändå... Värt att nämna i sammanhanget... ;)



Mera slemkräm?

Prinsessans farmor gjorde krämen med äpple och kanel idag. Den vart superbra. Prinsessan åt och åt och åt. Farmors tips är att du använde för mycket potatismjöl... och kanske ett trist äpple...

Låt oss höra hur det går.

Mannagrynsefterrätt med apelsin

Detta smakade riktigt illa och behöver inte upprepas av er. Det räcker med att vår lilla prinsessa fick genomlida tre skedar...

Så här gjorde jag.

Apelsin
Vatten
Mannagryn



Jag skalade och skar apelsin i små bitar. Försökte få bort så mycket vitt som möjligt. Sen kokade jag det med lite vatten. Hade i lite mannagryn och tänkte mig en smaskig kräm.

Det vart en kräm som såg skitgod ut men den smakade enbart beskt vitt och aptrist, trots att apelsinen varit god från början.

Så nej, inget jag rekommenderar.

När krämen smakar som slem?

Fick en fråga från en av mina favoritläsare. :)

Hennes äppelkräm smakade tydligen slem. Hade hon gjort fel?

Den första naturliga frågan är här. Tycker inte hennes lilla människa om slem? Om han gör det är det ju bara att tuta och köra. Om han inte gör det kanske man får ta och gå igenom tillagningsprocessen än en gång... :)

Smakade vår prinsessas kräm slem? Ja, lite. Utan socker blir det en lätt slemsmak tack vare den slemmiga konsistensen...

Detta kan dock undvikas i möjligaste mån genom att se till att äpplet inte är av smaklös karaktär utan snarare ett som smakar friskt, syrligt eller sött. Sen kan det ju ha något att göra med det där med att inte koka potatismjöl längre än första bubblan som det står på paketet. Jag vet inte...

Försök en gång till med ett äpple som du vet smakar mycket och mumma. Använd så lite vatten som möjligt och smaksätt med lite kanel.  Har det inte blivit bättre inom tio dagar så är det nog bara penicillin som hjälper... :)

Couscous med smak av Indien

Som den uppmärksamma läsare ni är så kanske ni började undra vad jag gjorde med alla mina köttbullar för att inte tala om kokade morötter från förra receptet. Jag tyckte ju att de blev så torra?

Det skall jag tala om nu...


Couscous
Buljongen ifrån köttbullekoket
Spiskummin
Kanel
Kryddpeppar
Koriander
Fryst majs
De redan kokta morötterna



Jag kokade couscous i resten av buljongen. Den räckte inte helt så jag fick spä med vatten. Fortsatte mitt indiska tema och kryddade den med kryddor ifrån den delen av världen... Åtminstone tror jag att det är så. Gott vart det i alla fall. Hade i majs och morötter för att få i grönsakerna. Mixade för majsens skull. Det känns som om smaken är gjord för små människor men inte formen.... ;/

Hade i två köttbullar i varje dl med couscous och frös in i plastpåsar. Mums mums tyckte prinsessan även om ingen bild finns och köttbullarna fortfarande var lite torra och svårtuggade... :)

Köttbullar samt tomatsås

Nu när vi har haft latdagar och bara ätit ur frysen har förråden börjat sina. Jag fyllde ju på med köttfärssås på lördagen så på söndagen bestämde jag mig för att ge mig på nästa klassiker. Här skulle det göras köttbullar! Eller egentligen frikadeller då jag faktiskt kokar dem....


Blandfärs
Potatismjöl
Kanel
Spiskummin

Saltfri buljong
Vatten



Jag blandade färsen med potatismjöl och kryddor. Jag valde kryddorna utifrån nåt slags indiskt tema. Tyckte själv att det vart ganska gott. Jag kan ju inte smaksätta all mat bara med örtkryddor hela tiden... :)

Vatten fick koka upp med lite buljong i medans jag rullade ganska små köttbullar. Jag kokade ungefär tio åt gången i tio minuter. Tog upp dem med hålslev och använde vattnet på nytt.

Kokade även en omgång med slantade morötter i samma vatten också när alla köttbullarna var klara.

När de var klara tyckte jag att de var bra torra så jag bestämde mig för att göra en tomatsås till hälften.


Mjöl (jag gillar idealmjöl)
Imat/grädde/mjölk
Tomatpure
Strimlade soltorkade tomater
Buljongen ifrån köttbullskoket



Jag blandade mjöl med lite Imat, tomatpure och strimlade soltorkade tomater. Såg till att det vart klumpfritt (förutom tomaterna då...) och värmde på ganska svag värme. Spädde med buljongen till en bra såskonsistens. Lade i morötterna som jag kokat tidigare och lät alltihop koka ihop nån kvart. Sen mixade jag det till en riktigt god sås om jag får säga det själv. Prinsessan har inte testat än men jag gillade den.

La tre köttbullar i en gammal (urdiskad) barnmatsburk och täckte med sås. Om jag bara fyller den till 2/3 kan jag frysa in den.

Nu är det bara att ta fram och servera till pasta eller potatis eller varför inte quinoa?


Köttfärssås med spagetti

Vi har nu testat burkmat för åtta månader gamla små människor. Det är tydligen där som prinsessan befinner sig för de slukar hon glatt... Flygande Kalle var en höjdare trots sin avsaknad av jordnötter... :)

Så då bestämde jag mig för att det var dags att introducera den gamla klassikern köttfärssås med spagetti.


Nötfärs
Krossade tomater eller passerade
Oregano
Basilika
Paprikakrydda
Rivna morötter
Olivolja
Vitlök
Tomatpuré
Saltfri buljong



Jag hade ner allt i en järngryta. Bra att använda järngryta när maten innehåller en syrlig ingrediens såsom tomat. Det drar ut lite extra järn ur grytan in i maten och järn behöver ju små människor varje dag då de inte kan lagra det.
Mitt blev ganska blött men verkar det lite torrt kan ni ju ha lite extra vatten. Det fick koka ihop sig under lock i nån timme. Ingen skynda här inte. Vitlöken fick denna gång koka med utanför tesilen men i hela klyftor som jag sen plockade ur.

När det kokat ihop sig i nån timme så frös jag in hälften i plastpåsar ungefär nästan en dl i varje. De tänkte jag ha couscous till eller potatis eller nåt annat gott.

Den andra hälften lät jag vara kvar i grytan och la ner spagetti som jag bröt ner i mindre delar. Det fick koka ihop sig i tio minuter med lite extra vatten. Sen hade jag spagetti och köttfärssås att frysa in också.
Men inte utan att prinsessan fick provsmaka...



Med beröm godkänt!

PPP soppa

PPP skulle här kunna stå för prinsen och prinsessan för detta är vad prinsessan bjöd på när hennes kompis prinsen kom på lunchdejt i förra veckan.

Till förrätt så blev det en av de fantastiska majskrokarna. Prinsen kanske inte föll som en fura men det höll honom åtminstone upptagen till huvudrätten svalnat till bra ättemperatur....

Huvudrätten var PPP soppa eller gryta kanske det snarare blev för vem orkar mata små människor med soppa? :)


Palsternacka
Potatis
Purjolök
Vitlök
Saltfri buljong
Vatten
Imat/creme fraiche
Persilja
Kallpressad rapsolja



Först skalade och skar potatis och palsternacka i ganska små bitar. Det fick koka i vatten med lite buljong i. Vattnet skall precis täcka. Jag hade en rejäl klyfta med vitlök i en tesil i det kokande vattnet också. Purjolök skuret i smala smala strimlor fick ockå åka med. Proportionerna var kanske hälften potatis hälften palsternacka med ganska mycket purjolök... :) Glasklart va?

När det kokat mjukt i kanske en kvart så tillsatte jag lite Imat och tog ur vitlöken. Sen mosade jag det lite.
Fryst persilja fick också smaksätta. Lite kallpressad rapsolja avslutade kalaset.

Oj, vad småglina gillade det. Och deras mammor som fick samma sak fast vitlöken direkt i grytan, hönsbuljong och knaperstekt bacon blandat med persilja att strö på.


Till efterrätt fick de små människorna fryst mango som jag mixade med banan. Vi stora fick bärpaj med vaniljsås. Tänk om vi åt som dem... Vad nyttigt det vore...

Efter maten så sov fisarna. När de vaknade så vankades det eftermiddagsfika. Först delade de på en avocado och sen vart det lite mer majskrokar. Prinsen fyllde också på med en köpt fiber och frukt mellanmål men prinsessan är ju lite mindre så hon nöjde sig med majs och avocado.


Det verkade som prinsen var nöjd med bjudmaten och hans mor klagade inte heller.




Tillbaka - nu med smörgås

Japp, världens sämsta bloggare är tillbaka. Ledsen att ha låtit er alla vänta och kastas mellan hopp och förtvivlan. Skall hon komma tillbaka eller har paradisets portar stängts?...

Anledningen till min långa frånvaro är flera men den som väcker mest sympati torde vara det faktum att prinsessan har haft upp emot 40 graders feber i helgen... Sen har pappan jobbat mycket också och haft med sig datorn överallt... :)

Prinsessan har precis som sin mor bibehållit sin goda aptit under hela sjukdomsperioden. Hon har även haft ett gott humör vilket kanske inte riktigt är som sin mor...

Vi har ätit ur frysen men också gjort en ny omgång med biff stroganoff som var supergod. Hade mer paprikapulver än förra gången. Över huvud taget gillar prinsessan mer kryddor nu. Och inga brännsår i rumpan än... :) Andra recept följer i andra inlägg enligt gällande ordning i denna blogg.

Och nu till den utlovade mackan. Här kommer bilden på denna underbara upplevelse. Notera att det är en torr tekaka utan något som helst på den. Senare har andra delar av tekakan serverats med hoummus för små människor. Det var om möjligt än godare...


RSS 2.0