Går på påskledigt


Nu åker vi söderut på lite påskledigt.

Återkommer nästa vecka med en massa goa westcoastrecept.

Kram.

Kycklingsoppa eller gryta

 Det blev bara en fryst kycklingsoppa ur frysen den här kvällen. Fast som vanligt är jag för lat för att göra det i soppkonsistens så den är tjockare och därmed mer lättmatad. Är inte säker på om jag lagt ut det här receptet förut men det tål en upprepning då det är en av prinsessans favoriter.

Risoni eller annan pasta
Kyckling
Morötter
Buljong (saltfri)
Fryst majs
Färska eller frysta örter, jag använde massor med persilja och timjan
Grädde/Imat



Dela allt i mindre bitar och koka ihop ungefär en kvart. Mixa om det behövs och blanda i grädde till lämplig konsistens.




Tallriken bredvid är fylld med vuxenvarianten som är precis som för små människor förutom att det är hönsbuljong och ingen grädde.


Köttfärs med potatis


Idag glömde jag ta med mat till öppna förskolan. Jag skulle ju få tacobuffé så inte tänkte jag på mat för små människor...

Men jag kokade ihop lite nötfärs med potatis och kryddade med lite paprikapulver. Helt ok tyckte jag. Aptrist tyckte prinsessan. Fast hon ville inte ha avocado heller så aptiten var nog inte på topp om vi säger så.

Supertrevligt hade vi i alla fall! Båda två.

Hemma hos farmor


Idag har farmor fått ha tålamod med en snorig prinsessa. Självklart var hon på sitt allra bästa humör då hela dagen i princip. Ingen spännande mat utan enbart blomkålen från ett tidigare besök och gröt till lunch.

Imorgon skall vi på tacobuffé på öppna förskolan. Vi får se om mamma kan komma på nåt kul till donnan då...

Mutmat vid förkylning



Precis som hos oss stora människor är kanske inte aptiten på topp när man är superförkyld. Följdaktligen har prinsessan inte ätit speciellt bra de senaste dagarna. Nu är jag ingen av de mammorna som tror att barnet skall dö en plågsam svältdöd om inte hela tallriken äts upp. Men däremot får hon ju så dåligt humör när blodsockret inte är det bästa...

Så igår mutade vi. Till frukost vart det små apelsinbitar mellan grötskedarna. Till middag blev det en infryst klump med egengjort äppelmos (äpplen kokade i vatten och sen mosade i en mosvagga) som jag tinade med extra mycket  vatten. Sen hade jag i några msk med grötpulver så det blev lite substans. Prinsessan älskade det och åt upp allt. Somnade sen vid kvart över sex och sov till åtta nu på morgonen.

Har ingen leverpastej med godkända tillsatser annars hade jag såklart mutat med leverpastej och potatis... :)

Stuvade makaroner med kött


Idag är prinsessan en snorprinsessa. Det kommer utomjordingar ur näsan när hon nyser och hon är trött och rinnig i ögonen. Ganska synd om henne faktiskt. Helt konstigt är det ju inte nu när jag har varit sjuk hur länge som helst...

Så igår fick det bli tröstmat till lunch. Tröstmat för oss i den här familjen är stekt falukorv med stuvade makaroner. Donnan har inte riktigt uppnått falukorvsålder än så hon fick en "muffins" med nötkött till sina stuvade makaroner.

Makaroner (Gammaldags Ideal)
Vatten
Havremjölk/komjölk
Smör/margarin
Mjöl (Idealmjöl)



Först så kokar jag makaronerna i osaltat vatten. De får koka den lägsta tiden som står på paketet. Dvs står det 7-8 minuter så blir det sju minuter kokning. Sen häller jag av dem i ett durkslag. Blandar lite fett och mjöl till en redning på botten av kastrullen. Har i lite mjölk och låter det koka ihop någon minut. Använd helst idealmjöl för dels klumpar det mindre och sen blir det inte riktigt samma mjölsmak på redningen. Vanligt mjöl behöver nästa koka i tio minuter för att få bort mjölsmaken.

Sen har jag i makaronerna i redningen. Jag hällde upp en ganska rejäl portion till donnan som jag blandade med köttet. Jag mixade inte makaronerna utan hon fick äta dem som det var. Det gick ganska bra...


Ser ni gömman av makaroner?

Jag vet! Det är inga grönsaker med. Jag tänkte koka med någon morot med makaronerna men jag glömde det... Skyller allt på min förkylning. Men prinsessan fick en banan till efterrätt och massor med grönsaker till laxen på kvällen så förhoppningsvis så överlever hon.

När fismonstret fått sin portion så blandade jag ner salt och peppar i resten av de stuvade makaronerna. Supergott!

Färsk lax


Köpte en hel färsk lax igår. Idag så delade jag den i tre delar. En del åkte in i ugnen för att ugnsbakas på svag värme (100C) till 60C. En del frös jag in och den tredje delen skar jag upp i små kuber som jag frös in portionsvis i små plastpåsar till donnan.

Jag tror hon gillar fisk för hon åt ändå ganska bra av det trots att hon är superförkyld. Idag åt vi för första gången - tror jag - samma middagsmat. Det blev den ugnsbakade laxen med kokt potatis. Till det serverades broccoli och gröna ärter. Som sås hade jag gjort en egen citronmajonnäs. Lite avocado slank med också.



Det råder väl spridda meningar hur restriktiv man skall vara med rått ägg till små människor. Men då salmonella inte existerar i Sverige och dessa ägg var ekologiska så kändes det ok. Jag klarade inte av att äta köpemajonnäs idag då jag fick min beställda bok "den hemliga kocken". Det är en bok som handlar om alla tillsatser som finns i maten vi äter.

Men jag lägger inte ut receptet på majonnäsen om inte någon frågar efter det. Så slipper vi den diskussionen.

Hipp kit


Som ett resultat av min korrespondens med HIPP så anlände det ett HIPP kit i brevlådan idag. Det bestod av tre skedar, en hakklapp och lite information.

Prinsessan undersökte, godkände och ställde sen upp på bild med grejerna. Hon är dock redan en van PR kvinna och vet att det är produkterna som skall tala...


Makrill i tomatsås premiär


En av mina absoluta favoriter här i livet är makrill i tomatsås. Jag älskar den svenska varianten och var fullt nöjd med denna tills min elaka och själviska sambo lurade mig att testa den norska... Så nu är jag aldrig riktigt lika nöjd med den svenska längre...

För er som ännu inte förstått makrill i tomatsås fantastiska egenskaper skall jag här lista dem.

  • Smalmat. T.ex. räknat som 3 viktväktarpoäng...
  • Fullt med nyttiga omega-fetter. Makrill är ju en fet fisk som alla vet. Hjälper till att nå det där retliga målet på fisk tre gånger i veckan.
  • Konservburk. Kan tas med överallt behöver inte förvaras kallt.
  • Relativt billigt.
  • Gott.
  • Makrill är på inget sätt en utrotningshotad fisk.
  • Funkar på mackan.
  • Bra GI pålägg eller enbart bra proteinrikt pålägg om man inte går på GI.
  • Inga konstiga tillsatser. Bara makrill, tomatpuré, vatten och salt.

Så nu finns det väl ingen som frågar sig varför jag idag introducerade prinsessan till makrill i tomatsås. Det var ingen otrevlig upplevelse även om donnan kanske inte direkt kastade sig över det heller.


Makrill i tomatsås
Kokt potatis
Linfröolja eller rapsolja


Jag kokade potatis. Delade den i bitar först så det gick snabbt. Sen mosade jag ner lite makrill. Hade med lite sås men den innehåller salt så jag tog bara lite. Hade i lite olja i det också. Lite fett skadar aldrig de här små bara det är fett av bra kvalité.

Ris, nötfärs och broccoli


Idag åt vi lite kurdisk inspirerad mat med nötfärs, lök, soja, nötter och russin. Till det åt vi ris.

Prinsessan fick något liknande i sin kastrull.

Ris
Nötfärs
Färsk broccoli
Russin
Imat/grädde
Kallpressad ekologisk rapsolja
Dragon
Timjan
Oregano
Basilika
Persilja



Som vanligt så började jag med en bottensula vatten. Hade i en klick med nötfärs och den sista ekologiska broccolin hackad i bitar. Lite ris fick också koka med i ungefär 20 minuter tills riset var färdigkokt. Som vanligt är broccoli ingen höjdare att bara mosa så jag fick ta till mixern. Men efter jag mixat det var det aptrist att äta. Så jag hade i lite Imat och rapsolja. Fortfarande öken. Kastade ner ganska mycket av alla torkade örtkryddor jag hade hemma plus lite färsk persilja. Då vart det ok tyckte jag.

Prinsessan gillade det vilket var skönt då hon har varit lite avig mot ris tidigare. Till efterrätt fick hon nyponkräm.

Lunchen åts ute idag men donnan hade med sig en burk med gårdagens middag. Den var lika uppskattad idag. Sen blev det en banan till eftermiddagsfika. Det är ingen matslukardag idag för prinsessan.

Röda linser, fläskkotlett och potatis


Ha ha, idag vart det en salig blandning till middag. Men den vart jättegod. Jag var tvungen att provsmaka hela tiden och prinsessan åt upp allt.


Röda linser
Vatten
Morötter
Oregano
Paprikakrydda
Soltorkade tomater
Potatis
Fläskkotlett
Kallpressad rapsolja



Först så hade jag tänkt att göra en vegomat idag igen. Men jag har lite dåligt samvete för att prinsessan får så lite kött så när våra två fläskkotletter visade sig vara två ordentliga och en mesig så såg jag det som ett tecken...

Först så hade jag som vanligt en bottensula vatten i en kastrull. Jag sköljde ett gäng med ekologiska röda linser. De fick koka tillsammans med en morot och några soltorkade tomater, båda delade i mindre bitar. Jag hade i ganska mycket oregano och lite paprikapulver också. Sen kom jag på potatis så det fick också åka med. Då tänkte jag att det var klart. Men när jag skulle steka vårt kött så hittade jag som sagt meskotletten så då fick den åka ner i kastrullen också. Jag skar den i ganska små bitar så när allt var färdigkokt efter ungefär femton minuter så gick det jättebra att mixa till en juste konsistens. Hade jag inte haft kött i hade jag inte behövt mixa alls men kött är en av de få saker som prinsessan verkligen inte kan idissla sönder.

Det blev superdupergott. Linserna har en lite salt smak på nåt sätt och det hela vart krämigt och väldigt fyllt med nyttiga grejer tack vare linserna. Röda linser måste vara på tio-i-topp vad gäller mat för små människor. Det går snabbt, det är nyttigt, det är billigt och det blir utan arbete konsistens för små människor.

Känns skönt med en sån här succé efter magplasket med dillköttet.

Till efterrätt blev det lite nyponkräm.

Hade tänkt ta en bild på prinsessan och maten men hon blir snabbare och snabbare för varje dag som går...
Så det gick så här:

Nyponkräm


Köpte nyponskalspulver för några dagar sen. Jag gillar verkligen nyponsoppa och det är ju supernyttigt. Men den man köper i affärn är ofta sötad bortom all igenkännlighet. Därför har jag tänkt göra nyponsoppa till mig själv någon gång. Det har ju inte blivit av men nu har jag gjort nyponkräm till prinsessan åtminstone. Gjorde inte soppa då det är himla jobbigt att mata soppa och fisen bara dricker vatten. Nypnskalspulver har Risenta och det säljs i nästan varenda lite större affär. Det enda trista är att Risentas produkter inte är ekologiska...

Nypon är enligt Risenta rika på C-vitamin, karoten, kalium, kalcium, magnesium och kostfiber. Det innehåller också en hel del järn som kroppen får lätt att ta upp tack vare all C-vitamin i nyponen. Som en jämförelse kan säga att nyponen innehåller lika mycket järn per hundra gram som HIPPs havregröt som prinsessan äter. Järnet i gröten är dock lite lättare för så små barn att ta till sig en järnet som finns i nypon eller hirs. Båda dessa livsmedel har nämligen samma järnhalt... 5 mg per 100 g.

    


Hur som helst. Så här gjorde jag.

Nyponskalspulver
Vatten
Potatismjöl

Osvavlade torkade aprikoser



Först kokade jag några aprikoser med vatten. Jag tog med aprikoserna för att få lite sötma. Men jag kan tänka mig att utesluta de nästa gång och servera enbart nyponssoppa eller kanske med lite banan i. Nypon och banan är en fantastisk kombination även för oss vuxna!

När aprikoserna kokat mjuka mixade jag dem. Sen hade jag i mer vatten och nyponskalsmjöl. Jag använde de proportionerna som var föreslagna på baksidan av paketet. När det kokat upp igen, så blandade jag ner lite potatismjöl utrört i vatten. Sen fick det bli en bubbla igen, precis som alltid med potatismjöl.

Det blev en ganska mörk kräm med den där speciella smaken som nypon har. Den är både lite bitter och syrlig på en gång så det känns som en jättebra smak att vänja prinsessan vid.

Hon gillade det när vi testade till lunch. Hon gillade också lite nyponskalspulver i gröten imorse...

Blomkål med ost


I lördags var vi på ett års kalas. Prinsessan hade med sig en HIPP burk med tagliatelli så för henne blev det en fest direkt... :)

Efter partyt var hon så trött att kvällsamningen mest kändes som en tvångsåtgärd för att mamma skulle få plats i bysthållaren. För jag var ute på kvällen. Först förfest och sen ut på krogen.

Men det har ju inget att göra med mat för små människor... Fast det är ändå viktigt att nämna då det kan förklara det totala döläget som var på söndagen. :)

Det blev ren havregrynsgröt till frukost och det var ett kärt återseende kan jag lova! Till lunch blev det en flygande Kalle. Den enda otrohet som donnan har mot HIPP än så länge. Till efterrätt blev det en banan. Mellanmålet på eftermiddagen var en halv bägare Sempers Havre med yoghurt eller vad det nu heter. Det är farmor som handlar och har godsaker till prinsessan i sina skåp.

På kvällen gjorde jag plommonspäckad fläskkarré till de stora människorna. Vi åt också kokad blomkål till det så jag tog två buketter åt sidan till något gott till prinsessan. En människa kan inte leva på burkmat allena...

Blomkål
Mellangrädde
Purjolök
Ost


Hade i 3 dl mellangrädde och hackade upp purjon och blomkål. De fick koka mjuka i grädden innan jag hade i ett par osttärningar. Ni kan säkert ha lite mer kryddor i men jag använde en ganska omesig ost så jag tyckte det räckte. Plus att ost är en ganska ny och spännande smak för prinsessan.

Detta blev tre portioner och vi frös in två av dessa i farmors frys. Den tredje SLUKADES av prinsessan tillsammans med kokad potatis.

Nu kanske den uppmärksamma läsaren börjar fundera över hur mycket mjölkinnehållet... Ja, så är det alltid. Hemma har vi inga mjölkprodukter då jag är allergisk så vi ser alltid till att fullkomligt frossa i grädde, mjölk och ost hemma hos farmor.

Puffat ris


Vårt nya trumfkort efter majskrokar heter puffat ris!

Vi häller ut en handfull på prinsessans stolsbord och sen sitter hon och plockar och kanske får in en eller två i munnen. Hon har precis lärt sig att smätta iväg dem med ett finger också... Till sina föräldrars stora förtjusning...

Puffat ris är fantastiskt! Det är billigt, osockrat - är ju bara ris, hon får öva upp finmotoriken och framförallt så är det ganska tidskrävande... Det kanske inte är det roligaste att städa upp från golvet men det klibbar ju inte och gör inte ont när man trampar på det. En nyttigare variant av russin helt enkelt.

Puffat ris hittar du bland flingorna i affären.

Kött i dillsås - och banan...


Igår kväll tänkte jag vara lite fantasifull och rolig. Vi stora människor skulle göra hembakad pizza så jag tänkte att också prinsessan skulle få något gott att äta. Jag hade en liten påse med färdigkokt kött kvar. Så då tänkte jag göra klassikern kokt kött i dillsås. Ni vet den där klassiska husmanskosten med lite syrlighet i dillsåsen?

Imat/grädde
Smör/Margarin
Vetemjöl
Dill
Kött
Citron
(Morötter)
Kallpressad rapsolja

Potatis



Jag blandade först smör och vetemjöl till en redning i botten av en liten kastrull. Sen hade jag i Imat och lite vatten. Det fick koka upp på låg värme. Sen tillsatte jag köttet. Mot slutet hade jag också i fryst dill och lite citron. Som alltid fick lite olja slå följe med anrättningen innan servering.

Till detta serverade jag kokt potatis. Jag vet inga grönsaker?! Jag hade tidigare på dagen helt själviskt använt upp de sista morötterna till min supergoda morotskaka så det fanns inga hemma. Annars hade det nog hamnat några morötter i köttet och såsen också.

Prinsessan tog en tugga och spottade ut den igen. Vi tänkte den var för varm så hon fick en tugga till. Hon spottade ut den... Efter ett par försök insåg vi att dillkött inte var prinsessans favorit. Då tog jag till desperata åtgärder för att slippa en hungrig donna inatt... Jag hade i en bit banan i tallriken. Så för varje sked donnan fick av dillköttet och potatisen fick hon lite banan med. Hon gick på det kanske fem skedar. Sen började hon sortera ut bananen och spotta ut resten. Då fick hennes far ta över...

Han lät henne känna på maten. Hon fick sin egna sked. Hans dom var att maten var så äcklig att hon inte ens ville gegga med den... Men med lite övertalning så gick det bra... Så prinsessan geggade med dillköttet och lite banan och pappa matade in en tugga då och då. Prinsessan tyckte fortfarande så illa om det att hon inte självmant tog de kladdiga fingrarna till munnen men en sked gick ner då och då.

Så efter ett tag var tallriken tom. OK, en hel del satt på flickan, stolen och låg på golvet men lite hade hon allt fått i sig. Det var vårt lilla knep...



Ni ser ju hur gott det är?!

Vi har valt att aldrig göra det till en kamp med maten precis som med sovandet. Hon får äta precis hur mycket hon vill eller hur lite hon vill. Är blodsockret lågt och hon är vrålhungrig då börjar vi med efterrätten och tar varmrätten sen.

Fisk med äggsås och reklampremiär


Till lunch fick prinsessan idag en påse ur frysen med fisk och äggsås. Till detta serverade hennes lata föräldrar couscous. Tyvärr kan jag inte riktigt berätta vad som var i fisken och äggsåsen för den är gjord av en annan mamma på öppna förskolan på en laga mat träff.

Men jag tror det var:

Fisk
Creme Fraiche
Ägg
Lite kryddor
Mjölk


Till efterrätt fick donnan en halv burk från HIPP. Jag har nu mailat dem och frågat om jag får lägga ut bilder på deras burkar som jag snott ifrån deras hemsida. Det fick jag och dumma vore de väl annars då det är gratisreklam...

Så här kommer prinsessans lunch efterrätt:



Tada, gratisreklamen är ett faktum. Men inläggen blir faktiskt lite roligare med bild... :) Plus att jag verkligen gillar HIPP då hela deras sortiment är ekologiskt och att det finns mycket vegetariskt att välja mellan. Prinsessan gillar också HIPP bäst.


Tråkdag...

Herregud, vi är inne i ett burkstim just nu... Det blir bara burk efter burk av HIPPs goda mat. Tur att Leia gillar den så mycket... :)

Men idag har vi en lugn hemmadag alla tre så jag skall ta mig en räd i frys och kyl och se vad som finns hemma. Det blir så himla dyrt att ge henne en burk vid varje måltid.

Upptäckte förresten att Willy tog mer betalt för maten än vad både Kvantum och Coop gör. Kanske inte helt väntat? Deras blöjor är också dyrare...

Kurdisk mat del II

Japp, det var jättegott. Som med nästan all mat från andra kök så slås jag av hur tillkrånglad vi har gjort den svenska. Det är såser hit och såser dit. Den mat jag blev bjuden på igår var enkel men hur god som helst.

Det enda klagomål som jag har var att den var lite för salt för mina smaklökar. Så prinsessan fick inte smaka. Istället njöt hon av en burk med HIPP tagliatelli med grönsaker med hemmagjord päron/banankräm till efterrätt. Här har kom jag på att jag glömt att tipsa om de förträffliga stenbitsromsburkarna som är utmärkta att förvara tex kräm i. Vi har hur många såna burkar som helst men ändå så känns det som om de aldrig räcker till. ABBAs burkar är bättre än Signums egna tycker vi.

Tillbaka till den utsökta lunchen som jag blev bjuden på igår.

Först var det ris som var kokat på det där goda sättet som jag aldrig lyckas med hur mycket jag än försöker. I vanliga fall tycker jag ris kan vara ganska trist men nu var det bara gott. Riset låg i en gigantisk hög på tallriken så det fanns inte en chans att jag skulle orka äta upp allt. Mitt på riset låg en mindre hög med köttfärs som var stekt med valnötter och russin. Det blev min favorit trots att jag inte ens gillar russin i vanliga fall...

I uppläggningsskålar mellan oss låg det ett fat med haricot verte kokade med lite kött och tomat. I ett annat fat låg det mungbönor med lite kött och tomat. Sen var det kycklingdelar som först var kokade och sen stekta i sitt eget fett. Knaprigare och godare än nåt jag nånsin lyckats med... Tillslut var det en fräsch sallad med paprika, tomat och salladsblad med limedressing.

Det som var mest annorlunda för mig som svensk var att man bara tog lite från uppläggningsfaten med sin egen sked när man ville "smaksätta" sitt ris. Jag fick ingen kniv utan alla fick varsin sked och gaffel. Det var lite klurigt att äta kyckling så men det gick.

Efter denna tunga lunch så gick vi en promenad och sen gick prinsessan hem till farmor och farfar. Där blev vi också bjuden på mat. Denna gång typiskt svenskt med prinskorv, stuvad spenat och stekt potatis. Så det var en kontrasternas dag igår. Dock ej för vår stackars prinsessa. Hon fick HIPP kalkon med grönsaker och tranbär för första gången. Hon gillade det och åt upp hela burken med lite aprikoskräm till efterrätt. Verkar som om hon är inne i en ätperiod just nu.

Idag blir det inget spännande lagat för vi skall äta kurdiskt igen till middag! Pappan kunde inte vara med på lunchen igår eftersom han jobbade och då har kurder den fantastiska traditionen att de skickar hem mat till den som inte kan komma. Och det var inte lite mat jag fick med mig hem till honom och han har lovat att jag kan få smaka ikväll... MUMS!

Men det blir också handling idag så vi får se vad jag hittar på för kul till små människor till veckan.

Kurdisk mat

Idag skall vi iväg och lära oss att laga kurdisk mat. Återkommer med rapport.

Broccoli, soltorkade tomater och vitlök

Prinsessan och min broccolifest fortsätter när pappa är på jobbet.

Broccoli
Soltorkade tomater
Vitlök
Imat/grädde
Squash
Saltfri buljong
Kallpressad rapsolja

Pasta



Idag så kokade jag upp lite Imat och hade i sönderklippta soltorkade tomater, färsk broccoli i små bitar och en liten klyfta pressad vitlök. Under tiden det kokade sig mjukt så kokade jag pasta till. Ekologiska skruvar idag också. Lite buljongpulver fick åka med också. Mot slutet hade jag i lite tärnad squash. Jag tog de grönsaker jag hade hemma men det vart faktiskt himla gott.

Jag åt mitt som det var. Prinsessans del mixade jag lite snabbt och hon fick precis som i söndags pastan hel vid sidan om. En av mina bästa idéer hittills det här med att servera pastan vid sidan av. Jag ger henne ett par skedar av såsen och sen får hon en skruv att pilla med så får jag äta ifred ett tag.

Det blir himla nyttigt för mig också att äta samma mat som prinsessan då det mesta fettet i hennes mat tillsätts efteråt.

Blodpudding del II


Japp, blodpudding gör ungen hård i magen.
Tänk er svarta hårda moln på en slemmig gulgrön amningshimmel... :(
Inga bilder dock.

Blodpudding


Under min uppväxt tyckte jag aldrig om blodpudding utan valde alltid potatisbullarna istället i bamba. Men nu när jag är äldre och har en ny omgång smaklökar så gillar jag det verkligen. För ni vet väl att alla dina smaklökar är helt utbytta var sjunde år? Åtminstone har jag hört det. Och det stämmer verkligen på mig, speciellt efter graviditeten. Mycket som jag verkligen gillade innan jag blev gravid är sådär nu och tvärtom.

Hur som helst så var det dags för blodpudding igår. Jag gillar det verkligen men pappan gör det inte så det blir bara ibland. Trots att det är så sjukt billig mat! Jag räknade ut igår att vår middag gick på högst 30 spänn... Och då åt vi ändå ekologiska supergoda bacon. Måste passa på att göra reklam för Änglamarks ekologiska bacon även om det inte är någon mat för små människor. De är kanske 35% dyrare än vanliga bacon men har så mycket mer smak, mindre fläsk och därmed mer kött så nog får man mycket för de extra slantarna.

Blodpudding är ju rikt på järn så dra tillbaka på kalciumet i anslutning till middagen och ge gärna lite extra C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

Blodpudding
Palsternacka (potatis)
Äpple


Tillbaka till prinsessans mat. Hon fick blodpudding också såklart. Men jag mosade hennes bit och hade på lite vatten och körde den i micron i 30 sek. Vi hade ingen potatis hemma så det fick bli kokt palsternacka till och lite kokat äpple. Jag steker nämligen alltid upp några äppelklyftor till oss när vi äter blodpudding. Det friskar upp den lite fadda smaken som blodpudding kan ha. Prinsessan verkade gilla sin mat som jag bestämde mig redan från början såg ut som choklad och inget annat... :)



Jag glömde faktiskt ha i lite extra fett men en tesked olja skall jag nog ha till nästa gång. Till efterrätt fick hon banan och päronkräm. Nu hajade ni nog till.

Banan
Päron
Vatten
Potatismjöl



Jag kokade som vanligt upp nån dl vatten i en kastrull. Skalade och rev ett ensamt päron som låg och led i fruktskålen. Men det såg så ensamt ut att en halv banan som prinsessan inte orkat till lunch fick åka med skuren i mindre bitar. De fick koka ca tre minuter. Blandade ihop lite vatten och potatismjöl och hade ner i kastrullen. Tog den av värmen när jag rörde ner det och ställde tillbaka den på plattan tills första bubblan.

Nu vet jag förresten vad som händer om fler bubblor tillåts... Då blir det segt. Det står på paketet. Hade tid att läsa noggrant när potatismjölspaketet stod på dass då prinsessan var röd och irriterad i rumpan. Blev bättre med potatismjöl på en gång.

Här kommer en bild på all vår mat. Maten för de stora människorna är bacon, blodpudding och stekt äpple. Till det lingonsylt och vitkålssallad. Prinsessans mat är i den gröna tallriken och krämen är i glasskålen.



Just det. Kom ihåg att blodpudding kan göra ungen lite hård i magen. Så vi får hoppas att prinsessans frukost igår bestående av råggröt blandat med köpepulver och en banan motverkar det. Till lunch blev det en burk med HIPP tagliatelli med grönsaker. Som alltid slukade matvraket hela burken. Till efterrätt blev det vattenmelon från lunchbuffén på Lime där morsan åt.

Alla ni som är rabiata vad gäller socker kan inte ge er barn blodpudding. Både det och leverpastej innehåller socker... Och då menar jag det farliga vita raffinerade sockret... ;)

Inte sånt tjafs som mjölksocker eller fruktsocker... Skall vi börja bry er om sånt så börja med köpegröten som innehåller 1/3 sockerarter... ;)

Pasta med lax och broccolisås


Hittade en ekologisk färsk broccoli igår. Just broccoli verkar vara enkel att odla ekologisk för den är ofta rimlig i pris och ibland till och med billigare än traditionellt odlad broccoli.

Idag var pappa iväg och åkte skidor hela dagen så prinsessan och jag festade till med att äta både lax och broccoli som pappa hatar till lunch.

Fryst lax (vi delade på en portionsbit)
Färsk broccoli
Imat/grädde/creme fraiche
Fryst basilika
Linfröolja
Pasta



Jag började med att hacka upp broccolin i ganska små bitar. Sen ångkokade jag den i vår avancerade micro men jag är säker på att det går lika bra att koka dem i lite vatten på spisen.
Under tiden förberedde jag genom att koka upp lite Imat med basilika. I med broccolin och den finhackade laxen. Som alltid med fisk blir den bäst om den inte får koka. Utan jag stängde av plattan och satte på locket. Den är klar när den "flakar" sig.

Till detta hade jag kokat pasta men jag struntade i att blanda ner den i såsen. Istället serverade jag den vid sidan av så prinsessan fick öva sin fingerfärdighet lite också. Det är en ekologisk skruvpasta som vi båda gillar.

Jag hällde 2/3 av såsen på min tallrik tillsammans med pasta. Jag bryr mig aldrig om den är kokad i salt eller inte. Så det funkar bra med att laga mat till oss tillsammans. Sen hällde jag lite sweet chili sås på min portion för att få lite mer och roligare smak.

Prinsessans kvarvarande sås fick sig en omgång med mixerstaven då broccoli kan vara ganska klurigt. Jag fick spä med lite mer Imat och hade även i lite linfröolja.

Prinsessan älskade det och jag tyckte det var helt ok.


Förresten så fick donnan hirsgröt till frukost med nerblandat köpegrötspulver och det gillade hon. Sen åt hon lite bröd när vi stora människor åt frukost.

Till eftermiddagsfika blev det en banan. Middagen blev supergod med palsternacka, morot och potatis som serverades med den sista leverpastejen och lite kallpressad rapsolja. Vi vuxna åt plommonspäckad fläskkarre med sås och äppelmos till vår potatis, palsternacka och morot. Prinsessan verkade inte avis utan åt upp all supergod leverpastejmat och avslutade med en äppelkräm jag gjorde igår.

Nu sitter hon halvnöjd nakenfis på golvet och väntar på att få på sig blöja och pyjamas och sen en liten amning...



Nya skrytblogg

Nu skryter jag med det jag sytt på:

matforsmamanniskor.blogg.se/utanpamagen

Välkomna!

Köpegröt - upprättelsen


Jag har ända från början varit skeptisk mot köpegröt. Dels ville jag helst laga all prinsessans mat själv ifrån grunden och sen tyckte jag att köpegröten kändes så äcklig. En innehållsförteckning som sträckte sig en mil, en massa pulveringredienser som jag bara skulle blanda med ljummet vatten och vips! skulle prinsessan få allt hon behövde. Att den oftast innehöll cirka 30 % sockerarter kändes inte kul. Jag vet att allt sockret är naturligt och att det mesta kommer ifrån mjölken som gröten innehåller men för oss som har gett havregrynsgröt som är helt osött så kändes den söta smaken långt ifrån vad vi ville vänja prinsessan vid.

Men de har svårt att få i sig tillräckligt med järn och kalcium. Kalciumet för att de inte skall äta rena mjölkprodukter i någon större utsträckning då det ger bukfylla men inte så mycket mer. Järnet för att deras mat inte är jättejärnrik men framförallt för att de inte har några depåer att ta ifrån. Det är dessa depåer som skall fyllas upp under första levnadsåret.

Jag har läst på hemsidor och läst böcker. Jag har använt all min samlade visdom och försökt att anpassa prinsessans mat så att hon ändå skall få i sig så mycket som hon behöver. Men jag har inte lyckats.

Som ni vet så lämnade vi in en kostredovisning på prinsessans mat under fyra dagar till dietistmottagningen. Detta på grund av att hon äter mycket mjölkfritt då jag är mjölkproteinallergiker. I onsdags hade dietisten räknat klart och ringde upp mig.

Prinsessan fick i sig 114 % av sitt dagsbehov av energi så det såg jättebra ut. MEN hon fick inte i sig tillräckligt med järn och kalcium. Dietisten undrade då varför hon inte fick köpegröt eller välling. Jag förklarade att vi försökt med välling men att prinsessan inte ville ha det. Jag har också varit tveksam till det då Sverige typ är det enda land i världen som ger sina barn välling i sån omfattning som vi faktiskt gör. Det blir väldigt mycket mat som dricks och därför inte upplevs som så mycket. Plus att det finns vissa som funderar på om det kan finnas ett samband mellan glutenintolerans och den höga glutenhalt som finns i vällingen...

Dietisten tyckte då att vi kunde skippa vällingen men hur var det med köpegröten? Jag sa som det var att jag fann den motbjudande. :) Och att vi faktiskt hade försökt med en havregröt från HIPP till donnan men att hon nekat. Dietisten tyckte ändå att det vore väldigt bra om prinsessan fick lite sån gröt då och då... Vi kom då gemensamt fram till att vi kunde blanda ner grötpulver i den vanliga gröten vi gav prinsessan eller i fruktpuré till mellanmål.

Vi har nu testat detta i ett par dagar. Idag kokade jag råggröt till mig med aprikoser i. Innan jag saltade den så fick prinsessan en klick i sin skål. Jag hade sen i lite mer vatten i hennes gröt så den blev rejält vattnig innan jag hade i ungefär en halv dl pulver. Prinsessan diggar det och jag tycker det känns ok att ge henne det. Vi gör likadant med hennes havregrynsgröt. 1 msk havregryn, 6 msk vatten och sen när den är klar i micron så har vi i pulver till en bra konsistens.

Vi har testat HIPPs havregröt enbart men pappa som är den som kan provsmaka säger att den är supersöt. Vi har ju medvetet valt att vänja prinsessan vid havregrynsgröt utan något till och den smakpreferensen vill vi gärna att hon fortsätter ha. Så det blir enbart ekologiska köpegröter utan någon smaktillsats som t.ex. äpple eller banan. Vill vi smaksätta gröten kan vi göra det här hemma istället.

Genom att blanda köpegröten med hemmagjord gröt så behåller vi också en del av den lite grövre konsistensen som prinsessan är van vid och som är så lättsam att ha... :)

Så sammanfattningsvis, ni BVC-tanter hade väl rätt. Även om jag fortfarande ställer mig tveksam till att ge kalcium och järn samtidigt. Kalcium motverkar ju kroppens järnupptag... Och jag önskar att jag kunde blanda ihop den här gröten själv hemma med naturliga icke processade råvaror.
Men ni vet väl vad ni pysslar med... Ibland...
Fast som alltid lagom är bäst.

Lite köpegröt ibland, lite hemmagjord gröt ibland och ibland båda två tillsammans... :)

Polenta




image20


Visst ser det gott ut?!


Det är majsgröt till prinsessan med en salsa bestående av en snabbt skållad ekologisk tomat och en halv avocado. På uppläggningsfatet ligger maten till de stora människorna. Det är polenta (majsgröt som kallnat och stelnat och sen uppstekt i olivolja) som jag har täckt med en varm salsa bestående av rödlök, paprika, tomat och ruccola. Lite avocado fick vi också.

Det ingår i årets nyårslöfte att vi skall försöka äta ekologiskt åtminstone en gång i veckan. Polenta har jag velat prova länge men inte fått tummen ur. Prinsessan älskar ju majs och avocado så det här skulle bli en enkel match.



Så här gott var det... URK!

Pappa och mamma tyckte också att sin mat var sådär. Helt enkelt inget som kommer göras igen till någon av oss.

Men visst såg det fint ut? :)





RSS 2.0