Pannkaksfrukost


Innan prinsessan anlände till vår lilla familj så lagade jag alltid pannkaksfrukost till min sambo på söndagarna. Sen vi blev tre har denna tradition av någon anledning försvunnit... :) Men nu när donnan kryper runt på golvet och stökar på så finns det återigen tid för denna goda frukost.

Prinsessan fick dock inte smaka några pannkakor av typen amerikanska men var nöjd med att få mumsa fruktsallad med händerna mellan grötskedarna. Gröten var den gamla vanliga på ekologiska havregryn utblandat med köpegrötspulver.

I fruktsalladen var det: äpple, banan, kiwi, apelsin och fryst tinad mango. Den frysta mangon är underbar - och inte bara till små människor.
Men en gott kallt "glass" mellanmål görs på fryst mango som mixas med banan
.
Prinsessan älskar temperaturskillnaden, varje sked är ett litet äventyr...

Pannkaksreceptet är så bra så jag delar med mig av det också. Perfekt som mellanmål till små människor när de blivit lite äldre. Stora människor äter dem med fruktsallad och lönnsirap. Små människor kan nog skippa lönnsirapen. Tack vare fullkornsdinklet och havrekli så mättar de länge också. Inte alls som vanliga pannkakor. Vill man skoja till det extra mycket går det ju att grädda dem i formar också... Alltså pepparkaksformar i stekpannan så att den amerikanska pannkakan får formen av t.ex. ett hjärta.


Fantastiska frukostpannkakor

En sats räcker till 10 små pannkakor. Oftast gör vi dubbel sats för oss två personer?

Ingredienser:
1½ dl komjölk eller havremjölk
1 dl havregryn, havrekli eller vetegroddar
2 tsk rapsolja
1 stort ägg
½ dl dinkelmjöl, fullkorn
½ tsk bakpulver
½ tsk salt (1 tsk lönnsirap, honung eller vaniljsocker)

Förslag på smaksättningar
½ dl frysta blåbär
3 torkade aprikoser klippta i små bitar
½ finhackat äpple, lite kanel och kardemumma


Gör så här: Blanda mjölk och havregryn (jag använder alltid Änglamarks havrekli, ensamt eller tillsammans med vetegroddar). Låt det stå och svälla i minst fem minuter. Blanda ner blåbär eller annan smaksättning. Tillsätt olja och ägg. Om du vill vispa ägget först men jag tycker bara det blir onödig disk för liten skillnad. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda ner allt i smeten. Söta om du vill.   

Stek i smör eller olja i en stekpanna. Det blir lagom att varje pannkaka är ungeför ½ dl smet. Då får du plats med tre små pannkakor i varje stekning. Smeten skall bara läggas i pannan. Den flyter ut precis så mycket som den behöver utan din hjälp. Vänd på pannkakorna när de fått fin färg neråt och ytan nästan stelnat. Pannkakorna håller sig varma och goda om du har en kastrull med kokande vatten på spisen. Ställ en tallrik på och lägg pannkakorna där efter hand. Ett stort lock över pannkakorna håller värmen. Sen är det bara att ställa kastrull och allt på bordet och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0