Järn och C-vitamin


Igår var en ganska händelselös dag. Åtminstone vad gäller mat.

Det var gröt på morgonen, en burk med HIPP tagliatelli till lunch, banan till mellanmål och leverpastej till middag.

Leverpastejmat är verkligen en räddare i nöden när proteinet vi äter till middag inte lämpar sig för små människor.

Så igår så kokade jag morötter, palsternacka och potatis till prinsessan. Mosade ihop det med lite rapsolja och serverade det till en rejäl klutt med leverpastej. Hon åt upp allt plus en kiwi till efterrätt.

Kiwi är en ny grej hemma hos oss. Kiwi är av någon anledning - precis som broccoli - relativt lätt att få tag på ekologiskt och kostar ibland mindre än den traditionellt odlade kollegan. När prinsessan testade det första gången så älskade hon det men det stämde nog inte riktigt med hennes mage. Nu när hon växt till sig lite så är det inga problem och kiwi är ju både bitvänligt och gott. För att inte tala om hur C-vitaminspäckad den lille rackaren är. Perfekt att avsluta en middag med leverpastej för att maximiera intaget av järn!

Här skulle jag vilja vara lite förmanande! Små människor behöver hur mycket järn som helst. Vi kommer alla ihåg diskussionen kring köpegröt och anledningen till den. Om vi repeterar vår näringslära så kommer vi ihåg att kalcium motverkar järnupptaget och C-vitamin hjälper till. Det resulterar i att:

leverpastejmacka + frukt + vatten = BRA mellanmål sett ur järnsynpunkt
leverpastejmacka + mjölk = DÅLIGT mellanmål sett ur järnsynpunkt

Om vi nu ändå skall börja snacka C-vitamin så vet inte alla att röd paprika innehåller mer C-vitamin är apelsin. Fast hur många gånger mular man i sig en hel röd paprika? :)

Sen motverkar te och kaffe C-vitaminupptag och järnupptag också men det kanske inte är ett problem för små människor?! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0